Siste nytt og fakta om D/S Pelle
Bredalsholmen 6. Desember 2023
Restaureringen av Pelle er i full gang på Bredalsholmen.
Restaureringen av Pelle er i full gang på Bredalsholmen.
Det meste av dokumentasjon og kunnskapen om hvordan skrogplater og spant skal håndteres i henhold til antikvariske retningslinjer og prinsipper er nå et kapitel som vi stort sett er ferdig med. Nå er store deler av skroget plukket ned. Spant, skott og hudplater er laget nye og blir fortløpende montert slik at skroget til Pelle sakte men sikkert blir bygget (klinket) opp igjen til slik den så ut da den gikk ut av drift i 1961. Fundamenter til dampmaskinen, kjelen osv. er demontert og skal fornyes. Alle deler blir kopiert til minste detalj. Det er en utrolig flott jobb de gjør på Bredalsholmen hvor det antikvariske blir veldig godt ivaretatt. Dampbåten Pelle er også et viktig prosjekt for fartøyvernsenteret i Kristiansand. Gjennom arbeidet med Pelle har de opparbeidet seg ny og viktig kunnskap på flere områder.
Den originale dampmaskinen er under arbeid og med over en halv million kroner fra Norsk kulturminnefond har vi fått tak i en klinket dampkjele fra Finland som er nesten identisk med den originale dampkjelen som stod i Pelle. Her gjenstår en del arbeid for å få den ferdig restaurert og godkjent.
Riksantikvaren bidrar med ca. 2 millioner i året til Pelle via fylket, hvor fartøyvernkonsulenten er en viktig medspiller med finansiering og i arbeidet med restaureringen. Med tilskuddet fra Riksantikvaren fordelt til fylket og kulturminnefondet sammen med en stor innsats fra Stiftelsen D/S Pelle som iherdig prøver å skaffe nok midler fra stiftelser, lokale forretninger, bedrifter og enkeltpersoner til arbeidet med Pelle har vi lykkes i å komme dit vi er i dag.
Arendals største og kanskje et av de viktigste maritime tekniske kulturminner er under restaurering Dampbåten Pelle representerer en lang historie hvor den var et viktig bindeledd i over 78 år som fraktebåt med grønnsaker og andre varer fra Hove gård og seinere som passasjerbåt fra Arendal til
Merdø med stoppesteder på Pellebryggene på Tromøy og Hisøy. Dampbåten Pelle er et viktig maritimt og teknisk kulturminne som når den blir ferdig viser oss hvordan den så ut og hvordan den ble brukt som en viktig brikke i samferdselen mellom øyene for over 140 år siden. En ferdig restaurert Pelle vil overbringe historisk kunnskap gjennom bruk til nye generasjoner. Klarer vi å skaffe nok penger og med en kalkyle på vel 3 millioner i året vil Pelle kunne være ferdig restaurert i
2026/27. Framdriften i prosjektet er: Ferdig skrog utvendig i 2024. Alt innvendig av tekniske installasjon som maskin, kjele, styremaskin osv. vil være på plass i august 2025. Pelle blir sjøsatt og går til Risør trebåtbyggeri. Om alt klaffer kan den ta en tur innom Arendalsuka. Risør trebåtbyggeri lager alt av treverk. Der ligger det nå oppbevart veldig mye originale materialer fra Pelle som er tatt vare på og som er veldig viktig som dokumentasjon på tykkelser, profiler, sammenføyninger osv. Det finnes heldigvis og takket være tidligere eiere som har tegnet og tatt vare på viktig materiale, rimelig god dokumentasjon på hvordan den var innredet. Det er fullt mulig om alle gode krefter er med på finansiering av prosjektet i henhold til kostnadskalkyler å få oppleve ”hele Arendals kjæledegge” dampende ut Galtesund mot Merdø i 2027 slik den så ut da den gikk ut av drift for 63 år siden.
Bli med på Restaureringen. Kjøp en plate eller ta saken inn på styrerommet og gi et ”større” bidrag til restaureringen av Arendals nåværende og kanskje det viktigste maritime tekniske kulturminne vi har igjen og som vil være med på å formidle en bit av vår maritime kultur til nye generasjoner.
1882 til 1998
1882. Bygget som dampyachten «Pippi» ved Motala Mekaniska Werkstads Aktiebolag for grosserer Herman Eger i Kristiania. 45 fot lang 11,5 fot spantebredde, 3,9 fot dybde i riss. Pris kr. 12.000.-.
1883. Eger døde og svogeren solgte Pippi, som ble omdøpt til Pelle, til kaptein Thomas M. Strømberg på Hisøy. Bak sto rike skipsreder Hans Aalholm på Hove Gaard på Tromøy. Båten ble satt i fart mellom Sandum/Hove og Arendal by først med landbruksvarer og etter hvert med passasjerer. Ruten utvidet med flere anløpssteder og vi fikk «Pellebryggene» på Revesand, Merdø og innover Galtesund.
1889. Lars A. Terkilsen i Hisøystrømmen kjøper Pelle og omdanner rederiet til aksjeselskap. Fartsområdet ble utvidet.
1903. større ombygging og kjeleskift ved Arendal Mekaniske Verksted. Styrhus og høyere skansekledning. Bysse og mannskapslugar fjernet.
1910 solgt til Jacobsen & Thorsens Kullforretning på Langbryggen i Arendal.
1930-årene stor trafikk sommerstid. Suksess.
1950-tallet så stor trafikk at prammen Pelle ll ble satt inn som reservebåt.
1961, etter 78 års drift, ble den lagt i opplag ved kullageret på Tyholmen. Noe av grunnen var den nye Tromøybroen og båtens relativt dårlige forfatning.
1964. Pelle forlater Arendal og slepes til Leangbukta i Oslo. Noen entusiaster ville restaurere den og Norsk Veteranskibsklub ble dannet. Gjennom stor dugnadsinnsats ble hun istandsatt, malt og dokksatt i 1965. Skroget i dårlig forfatning. Flyttet til Hurum
1972 Pelle sank i Frognerkilen mens Norsk Veteranskibsklub kastet seg over Børøysund. Pelle ble etter hvert overtatt av Geir Pedersen. Han hevet den og båten ble slept til Kavringen Båtsenter. Dampmaskin og en del gjenstander deponert på Norsk Teknisk Museum.
1973 Fotograf Erik Holand i Agderposten og Arendal Junior Chamber tar initiativ for å få båten til Arendal og starte en restaurering. Gir opp.
1976 Son Veteranskibs Klub blir dannet og de overtar Pelle. Tauet til Son og i 3 år arbeidet de med restaurering. Så sank hun igjen. Ble hevet og skulle ferdigrestaureres på Isegran i Fredrikstad. Isegran gikk konkurs.
1985. Pelle overtatt av Stiftelsen Norsk Fartøyvern. Konservert og satt på land i Bærum hvor hun fremdeles står.
1991. Får status som verneverdig fartøy av Riksantikvaren.
1998. Venneforeningen «Pelles Venner» etablert i Arendal. Initiativ for å bringe båten hjem til Arendal. 400 medlemmer. Stiftelsen Norsk Fartøyvern vil ikke overlate båten til Arendalittene. Venneforeningen gir opp.
2007. Noen av entusiastene i venneforeningen oppretter «Stiftelsen D/S Pelle» og prøver igjen å få hånd om båten uten resultat. De går da for å bygge en replika i Litauen. Gjennom noen år utarbeides tegninger, kostnadsanalyser og de samler inn ca 1 mill. kroner i «folkekapital». Prøver å hente inn sponsorer hovedsakelig i maritim næring.
2016. Styret i «Stiftelsen D/S Pelle» innser at de ikke klarer å reise nødvendig kapital til byggingen av replika i et marked som brått tørket inn. Prosjektet blir lagt på is.
2016. «Stiftelsen D/S Pelle» får beskjed fra «Stiftelsen Norsk Fartøyvern» om at de muligens kan overta båten for en symbolsk sum. Styret går i forhandlinger.
2017 – 11. juli Pelle blir overdradd fra «Stiftelsen Norsk Fartøyvern» til «Stiftelsen D/S Pelle» for en symbolsk sum. Dampmaskin og gjenstander kan utleveres fra NTM.
Riksantikvaren på befaring og møter med Bredalsholmen Dokk- og Fartøyvernsenter.
2017 – 5. desember Pelle blir flyttet fra Rykkin til Arendal Havn, Eydehavn og satt under tak på land.
2018 – juni. Pelle får status som «Vernet fartøy» av Riksantikvaren og mange godord.
2018 – desember. Teknisk/historisk rapport ferdig og oversendt Riksantikvaren. RA tar regninga. Restaureringsplan ferdig.
2019 – januar. Maskinen hentet på Norsk Teknisk Museum i Oslo. Kjørt til verksted i Barbu.
2019 – mars. Riksantikvaren bekrefter at de har nok dokumentasjon til å motta søknad.
2019 – oktober. Alle deler utenom skrog flyttet til lager hos Risør Trebåtbyggeri.
2020 – mai . Agder Fylkeskommune bevilger kr. 30.000.- til restaurering av pram. Prammen har vi fått av RA og den er kjørt til Risør Trebåtbyggeri.
2020 – august. Skroget flyttet til Bredalsholmen og plassert på henger.
NÅ ER VI I GANG.
Videre oppdatering - se på tidslinjen.